Bolen dravý

29.12.2008 16:34

             

 

 

 

Bolen se vyskytuje na celém území České republiky v širších tocích cejnového pásma a ve spodní části parmového pásma. Bolen vyhledává hlubší, delší, klidnější, tažné a prosluněné úseky s tvrdším dnem. Velmi mu vyhovují také rozsáhlejší  údolní nádrže a zatopená štěrkopískoviště.V létě se bolen zdržuje při hladině, v zimě v hloubkách u dna.

Kdy na ně:

Na začátku a na konci lovební sezóny, kdy jsou rybky u dna a chybí náletová potrava. V létě za slunného dne, kdy se ryby vyhřívají a přejíždějí ve skupinách při hladině. Bolen na sebe upozorní hlučnými obraty a výpady při lovu malých rybek, které často pronásleduje i do mělčin. Pravá bolenová sezóna začíná až k podzimu.

Náčiní:

 Jemné, prut delší s dobrou akcí, přiměřený způsobu zvoleného lovu. Vlasec o tloušťce 0,20-0,25, větší mušky (bolenové) na háčcích 3-6, vláčené umělé mušky (strímry), malé třpytky (4-5cm), kymácivé, lžičkovité i rotační s jedním ocasním trojháčkem. Háčky na nastražování rybek a živého hmyzu velikosti 1-3/0. Účinný je štíhlý wobler, rapala, pilker, twister, zejména červené bolení olůvko. Červenými třapečky opatřujeme všechny koncové háčky. Je dobře vyzkoušet i bolení peříčko. 

Jak na ně:

Na plavanou bez splávku a bez zátěže se živou rybičkou. Na přívlač se třpytkou nebo mrtvou rybkou. Vláčíme vždy pod povrchem hladiny tak, že nahazujeme napříč toku a nástrahu nenápadně přivádíme do míst, kde tušíme bolena. Muškaření suchou nebo mokrou muškou, kterým popotahováním dodáváme přirozený pohyb. Při březích pod pobřežními porosty na třepačku. Vátá šňůra s živým hmyzem. Vláčení zatížené mušky  lehkým vláčecím prutem a smekacím navijákem. Na podzim na položenou jako ostatní dravé ryby.

Nástrahy:

Mušky (strímry), třpytky, živý hmyz (luční kobylky, chrousti, motýli, pošvatky), malé rybky (ouklej, slunka, hrouzek), slanina, půlená mrtvá rybka. Umělé nástrahy musí připomínat lesklé a protáhlé tělo oukleje nebo topící se hmyz.

Ostatní:

Bolen velmi dobře vidí i na velkou vzdálenost, je plachý a opatrný. Bolen velmi dobře rozeznává umělé nástrahy od přirozených. Proto se musíme dobře krýt, prováděl daleké hody. Nástrahu předkládáme tak, aby ji bolen neměl čas prohlížet, nebo nahazujeme mimo stanoviště bolena a pak proudem splavujeme nástrahu do jeho blízkosti. Vláčíme rychleji a při jeho zaútočení nesmíme zpomalit. Na lov bolena se můžeme v některých oblastech specializovat.