Candát obecný

29.12.2008 16:32

    

 

 

 

Candát obecný  je ryba, kterou hledáme v širších, hlubších, čistších tocích v oblasti pásma cejna a spodní části parmového pásma, s mírně se prohřívající vodou, tvrdým dnem a členitým profilem koryta. Candát obecný se nevyhýbá, ani vodám se zabahnělým dnem pokud jsou pro candáta dost  hluboké. Candát a jeho největší exempláře  můžeme ulovit na velkých hloubkám. Candát obecný je velmi rozšířen v mimopstruhových údolních nádržích a zatopených štěrkopískovištích. Během dne candát přebývá v hlubinách s klidnější vodou, tam, kde je nerovné dno nebo nějaká překážka po stranách proudnice, v noci, před svítáním a na večer lovíme candáta na mělčích úsecích a v proudech nedaleko břehu.  V bezmračných nebo dusných dnech je candát při hladině, většinou blízko břehů. Candát obývá v  údolních nádržích místa nad původním řečištěm a při prudších zlomech dna. Candát obecný je považován za hlubinnou rybu, ale při shánění potravy vyjíždí candát  za rybičkami i na velmi mělkou vodu, kde má také candát  největší naději na kořist. Na rozdíl od štiky loví candát obecný soustavně. Candát dovede mistrně lovit i v přikalené vodě. Candát obecný je pokládán zcela oprávněně za nepřítele okounů. Malí okounci patří k úspěšným nástrahám na candáty. Vysoké obsádky řek a údolních nádrží se udržují soustavným vysazováním odrostlejších násad candáta, získávaných poloumělým chovem a odchovem násad candáta v rybnících.

 

Kdy na ně:

Candát obecný je dravec, kterého lovíme od června do silnějšího podzimního ochlazení, mimo teplé letní měsíce. V zimě candát  zabere ojediněle. Pravá candátí sezóna na tekoucích vodách trvá v září a začátkem října, na údolních nádržích celý říjen a také listopad. Časně ráno před rozedněním a večer do západu slunce je candát  při hladině a ve středních hloubkách, během dne v hloubce. Příznivé pro lov candátů je ustálené, bezvětrné počasí.

 

Náčiní:

Na candáta je potřeba  prut delší, měkčí, pro zatížení 60-180g, na údolních nádržích k dalekému odhozu nástrahy přiměřeně silnější a tvrdší, vlasec 0,30, odmaštěný, návazec 0,22-0,26, háčky s dlouhým ramínkem, velikost 1-3. Splávek menší, zátěž dobře průchodná. Háček na candáty vážeme přímo na vlasec, kde je možné očekávat záběr štiky, kombinujeme slabý ocelový návazec. Malé třpytky, 4-6cm, nejvíce 8cm, podlouhlého tvaru, červené barvy. Vláčecí mušky (strímry), woblery.

 

Jak na ně:

Candát je loven na plavanou na živou i mrtvou rybku nebo na kousky ryb se splávkem i beze splávku nebo na tyčový splávek. Candáty lovíme také na položenou na živou nebo mrtvou rybku nebo na kousky ryb,  vláčení mrtvou rybkou, moucha (strímr), na údolních nádržích candáty lovíme hlubinnou přívlačí, také zvedáním a spouštěním a svislým vláčením. K účinným způsobům patří lov candáta na cár rybí kůže. Ve stojatých vodách, kde candát loví, jako první nástrahu nabízíme mrtvou rybku na dno nebo cár rybí kůže.  Ve stojatých vodách při lovu candátů  volíme i jemnější metody, kovový návazec se nedoporučuje.

 

Nástrahy:

Jako nástrahy na candáta používáme živé rybky, především druhy, které se nacházejí v lovištích candáta, také ouklej, ježdík, okoun a hrouzek. Rybí hřbítek z kterékoli bílé ryby na candáty také funfguje.. Živé rybky nastražujeme na candáta buď  za hřbítek, nebo za horní pysk, či oba pysky. Mrtvé rybky na obvyklých systémech. Velikost rybek pro candáta volíme do 10cm, protože candát má poměrně menší tlamku. Velký candát však vezme  i 20cm mrtvou plotici. Mrtvou rybku se na candáta doporučuje nastražovat tak, že se trojháček vetkne jedním ramínkem do obou pysků a normální háček velikosti 1-3 navázaný na témže návazci se vetkne do kořene ocasu (dvouháčkový systém kombinace trojháček - jednoháček). Candát polyká rybku někdy od hlavy, někdy po ocásku. Pokud je kolem vody klid a my se chováme tak, abychom candáta nerušili, můžeme živou rybku nastražovat klidně 2-3m od břehu, 0,6-1m pod hladinu.

 

Ostatní:

Candát obecný je ryba velmi náladová a opatrná, která žije pospolitě. Nastražený vlasec musíme uspořádat tak, aby nekladl, když zabere candát, odpor. Mrtvou rybku nebo její část, nastražujeme při lovu candátů  jen na dno. Živou rybku v teplejším období ráno a navečer umísťujeme ve střední a vrchní vrstvě vody, 1m a hlouběji, jinak v hloubce při dně. Při vláčení vedeme nástrahu v hloubkách pomalu s občasným přerušováním tam, kde se candáti podle denní a roční doby mohou zdržovat. Při lovu candátů na údolních nádržích umísťujeme nástrahu v hloubce 5-10m, k podzimu ještě hlouběji. Při lovu candátů je někdy  třeba nástrahu zavážet loďkou. K večeru nástrahy přemístíme blíže ke břehům na mělčiny. Candát se dá stáhnout na místo lovu tím, že v blízkosti vnadíme bílé ryby. Candát obecný je velmi chutná ryba.