RYBAŘENÍ-TURISTIKA-RECEPTY


Hrouzek obecný

29.12.2008 16:27

          

 

 

 

Hrouzek obecný je všeobecně rozšířený ve většině mimopstruhových vodách i v klidnějších úsecích podhorských pstruhových vodách. Hrouzek vyhledává mírně zabahnělé úseky střídané mělčími úseky s tvrdším, štěrkopísčitým dnem. Za teplých i slunečných dnů v houfech na mělkých proudech, jinak v tůňkách u dna. Ukrývá se jen pod břehy, jinak je hrouzek stále ve volné vodě.

Kdy na ně:

Od jara do podzimu, podobě jako parmu. Hrouzka chytneme i po větším ochlazení.

 

Náčiní:

Jemná špička, vlasec o tloušťce 0,10-0,15 (jako nástavec), háček 14-16, jemný vyvážený splávek.

 

Nástrahy:

Kousky žížalek, červi, těsto, houska.

 

Jak na ně:

Na plavanou, hloubku je třeba nařídit tak, aby se nástraha vláčela po dně. Loví se dobře do čeřínku i do sáčku.

Ostatní:

Hrouzek je velmi účinná a houževnatá nástražní rybka na všechny druhy ryb. Při převozu je hrouzek velmi citlivý na nedostatek kyslíku. Při nastražování se rád schovává, proto se hloubka volí tak, aby byl těsně nade dnem. Nedoporučuje se jako nástražní rybka, pro lov na položenou. Kde se vyskytuje, loví se celkem snadno udicí, nástrahu bere velmi důvěřivě. Má chutné maso, hrouzci sloužili k přípavě tzv. grundlí.

 


—————

Zpět