Jelec jesen

29.12.2008 16:23

          

 

 

Ještě nedávno velmi rozšířená ryba. Znečišťováním a regulacemi se výskyt jesena značně omezil na několik toků, někde jen na úseky.  Jesen vyžaduje širší, prostorné, volně tekoucí hluboké vody s klidnými okrajovými zátokami, nevyhýbá se ani odstaveným ramenům. Jelec jesen vyžaduje čistou vodu, dno nemá rozhodující úlohu. Na zimu se jesen stahuje do hlubších míst. Od jara do podzimu se jesen nejvíce zdržuje v místech, kde nachází náletovou potravu. Jinak za potravou vyjíždí i do vyslovených mělčin. Místa, kde se právě zdržuje, poznáme podle podlouhlých vln na hladině, které jesen vytváří, když plave těsně pod hladinou.

Kdy na ně:

Po celý rok. Na jaře po odchodu ledů se jesen zdržuje ve středních hloubkách v mírně tažné vodě až po východu slunce, v létě při hladině zejména navečer, kdy jesen sbírá z hladiny hmyz, při nepříznivém počasí při dně v hlubinách a úkrytech. V ziměje jesen v hlubokých výmolech a zátokách. Nepříznivě působí nízká a čistá voda, slunečné a bezmračné počasí. Příznivé podmínky k lovu jsou v létě při mírně zvýšené a přikaléné vodě, kdy se jeseni zdržují při krajích, při podmračném počasí, během teplých přeháněk a krátce po dešti, vždy když je hladina jemně zčeřená mírným větrem, vždy časně zrána a navečer.

Náčiní:

Delší prut k chytání na položenou se zátěží, lehčí a delší, 2,5-3 m dlouhý prut k chytání na plavanou a prut muškařský, vlasec o tloušťce 0,20-0,25, háček 5-10, zátěž podle proudu, splávek dobře vyvážený. Mušky o něco menší, č. 6-10. Malá třpytka 25 mm dlouhá a 8 mm široká, s jedním pevným háčkem na spodním okraji, s vydutím vyplněným olovem (typ marmišky ke svislému vláčení). Vlasec bez návazce, háček přímo na vlasci.

Jak na ně:

Na plavanou u dna, při povrchu i na hladině. Na položenou se splávkem i beze splávku. Muškování a svislé vláčení podle mistních možností i na třepačku.

Nástrahy:

Zjara žížala a pijavka (na položenou), od začátku normální lovební sezóny je na jeseny dobrý vařený hrách, kukuřice, obilniny, kroupy, bílí červi, těsto i houska (na plavanou při dně i na položenou), krousti, můry, motýli, luční koníci, vážky, housenky, jepice, saranče (na plavanou při povrchu - živý pohyblivý hmyz). Na podzim opět nástrahy živočišné. V zimě na hloubkách svislé vláčení maličkou marmiškovou třpytkou. Možno zkoušet i patentky nebo hnojné červy. V létě i po začátku ochlazení se doporučuje vnadit. Jinak se mohou tyto nástrahy používat jako při lovu tlouště. Zvlášť účinná je kůrka i střídka z bílého pečiva nastražovaná při hladině. Na podzim jsou osvědčenou a lákavou nástrahou jeřabiny.

Ostatní:

Na jeseny chodíme jen s jedním prutem, abychom měli nástrahu pod kontrolou a byli pohotoví k záseku. Jesen je vysoce ceněná sportovní ryba, protože je nejen plachý a nedůvěřivý, ale také ostražitý. Při chytání je třeba se dobře krýt. Na větší a rychle rotující třpytky vůbec nejde. Pro své přednosti by se měl jesen uměle rozmnožovat výtěrem v rybnících a pak jako odrostlý jednoletý plůdek vysazovat do volných vod. K okrasným účelům se chová jesen zlatý.