Jelec tloušť

29.12.2008 16:22

         

 

 

           

Jelec tloušť je velmi rozšířený a dosti hojný. Jelec tloušť prosperuje stejně dobře v cejnovém pásmu jako ve středním pásmu pstruha. Tloušť vyhledává místa, kde nachází úkryt, jako jsou kořeny, balvany, vodní porosty, převislé větve a různé naplavené překážky u břehů a na dně řečiště. Jelec tloušť je ryba, které vyhovuje  téměř veškeré životní prostředí, hlavně s dostatkem potravy, ve které je také nevybíravý. V zimě a na jaře tloušťe hledáme v hlubokých tišinách blízko proudu, v létě téměř všude, ráno a večer blíže u břehu, přes den na volné, široké vodě. V zimě je tloušť pod ledovými okraji. Při odchodu ledů a při vysoké jarní vodě hledáme tlouště v klidných zátokách, v ústích přítoků a v odstavených ramenech. V té době se tloušť vyhýbá prudkým proudům.

Kdy na ně:

Tloušťe lovíme kromě tuhé zimy po celý rok. Na jaře po vyčištění vody ve středně hlubokých úsecích s klidnou vodou, u dna. V době rojení chroustů a jepic je tloušť zcela při hladině. S příchodem léta se tloušť zdržuje v mělčinách blízko hlavního proudu, v zátokách a na vnitřních stranách oblouků. Za slunečných letních dnů blízko hladiny na volné vodě i v blízkosti břehů. S dalším oteplováním tloušť vyhledává dlouhodobě proudná místa. S příchodem zimy se tloušť stahuje pomalu do hlubin, kde na okrajích shání potravu. Tloušti berou nejlépe za tichého ranního rozbřesku a klidného podvečera, jinak je hledáme po celý den. Příznivé a nepříznivé okolnosti při braní tloušťů jsou shodné s tím, co platí pro většinu ryb.

Náčiní:

Podle druhu nástrah a lovebního způsobu. Vlasec o tloušťce 0,25, háčky velikosti 3-10, jemně vyvážený a citlivý splávek, pro muškaření kónické návazce, zátěže, kulové plovátko.

Jak na ně:

Na plavanou se splávkem i bez splávku pod hladinou a na hladině jen s lehkou zátěží k udržení nástrahy u dna. Na položenou se splávkem i bez splávku na různé nástrahy včetně živé nebo mrtvé rybky. Přívlač se třpytkou nebo mrtvou rybkou. Muškování suchou i mokrou muškou (tloušťovou). Dále na třepačku a vátou muškou.

Nástrahy:

Na jaře žížaly dešťovky, žížaly hnojní, pijavky, larvy hmyzu, patentky. V létě chroust, luční koník, chleba i kůrky, bahýnko, pařené těsto, červi, hmyz a jeho larvy, brambory, kukuřice, hrách, těsto, těstoviny, sýr, první třešně. V pozdním létě a začátkem podzimu se používají stejné nástrahy jako v létě, navíc třešně, višně, švestky a jiné peckoviny, jeřabiny, menší živá i mrtvá rybka nebo její části, malá třpytka rotační nebo ledvinka, umělá muška na větším háčku. V zimě platí na tlouště živá i mrtvá rybka na plavanou, drůbeží střívka, kousky pouze drůbežích jater, vařená slanina a vepřová mícha. Osvědčuje se sýrová pasta a kostičky salámu. Z umělých nástrah jsou to štíhlý wobler, strímry.

Ostatní:

Průměrná hmotnost lovených kusů tlouště je poměrně dost vysoká. Tloušť je všežravec, který nepohrdne ničím, co je k jídlu, což usnadňuje výběr nástrah. Je velmi plachý, ostražitý a nedůvěřivý, zvláště těžší jedinci. Potravu tloušť přijímá téměř celý rok a lze ho chytat všemi dovolenými způsoby. To jsou kromě hojného výskytu důvody, proč je tloušť vysoce ceněn jako hospodářská, ale především sportovní ryba. Nástrahu bere rychle energicky, což vyžaduje při lovu plné soustředění. Tloušť se dobře stahuje vnaděním nebo prohazováním při lovu. Úspěchy s tloušti jsou přesto podmíněny tím, že na ně nečekáme, ale že je sami co nejopatrnějším pohybem kolem vody hlédáme. Drůbeží játra nastražujeme na trojháček č. 8-11 tak, aby byl plně obalen. Při odchodu jarních vod je vhodná rousnice nastražená jednoduše, to je tak, že se napíchne na háček uprostřed těla napříč, takže na háčku visí jako párek. Při plavané nástrahu podle možnosti popouštíme po vodě, až do vzdálenosti 30 m. Lov tloušťů je zajímavý proto, že se při něm mohou použít téměř všechny známé rybolovné způsoby. Lov tloušťů vyžaduje trpělivost.