Ježdík obecný

29.12.2008 16:18

           

 

 

 

Ježdík je rozšířen jen v některých oblastech. Ježdík je vysloveně hlubinná ryba, rozšířená v širokých teplejších a klidně tekoucích vodách. Ježdík se zdržuje v hlubších, klidných místech nad jezy, v bočních zátočinách a jámách ve dně řečiště s tvrdým štěrkopísčitým dnem.

Kdy na ně:

Od jara do podzimu, výjimečně i koncem zimy. Příhodně jsou pošmourné dny. Za šera přestává ježdík brát.

Náčiní:

Jemný proutek, vlasec o tloušťce 0,15-0,20, háček 6-8 (menší ne, protože bychom  měli práci s vyprošťováním háčků z jícnu), lehký splávek, zátěž podle stavu vody a proudu.

Jak na ně:

Na plavanou s nástrahou u dna nebo na položenou se zátěží a splávkem.

Nástrahy:

Živočišného původu, především žížaly, larvy hmyzu, patentky, bílí červi a kousky masa (nudličky velikosti hnojného červa).

Ostatní:

Ježdík žije v menších houfech, je velice žravý, neopatrný a důvěřivý k nástraze, má důrazný záběr. Je třeba ihned zasekávat, jinak nástrahu zhltne do jícnu. Protože nedorůstá větší delky (10-15 cm) a obírá nástrahy připravené na jiné druhy ryb, není u rybářů mnohde oblíbený. Ježdík je výborná nástražní ryba na úhoře, candáty, vezme ho i štika a sumec. Hřbetní ostnatou ploutev není třeba ostřihovat. Není dravec, který by se živil rybkami. Maso má velmi dobré, polévka z ježdíků je specialita. Ježdík je velmi vděčná rybka pro začátečníky, poskytuje potěšení z hojnosti záběrů. Zlobí-li nás jejich braní, přemístíme se raději jinam.