Kapr obecný

29.12.2008 16:17

        

 

 

 

Kapr obecný  žije téměř ve všech vodách mimo vody pstruhové. Kapr obecný vyhledává vody poněkud širší, hlubší, s klidnou až stojatou vodou, měkkým, hlinitým až mírně bahnitým dne. Kapr  se však nevyhýbá ani tvrdému dnu, pokud není kamenité. Kapr obecný vyžaduje teplou vodu, dává přednost vodám zarostlým. Kapr obecný se zdržuje v hlubší vodě, v letních měsících, kdy se voda silně prohřívá, vytahuje do proudných úseků i mělčin. Kapr obecný má rád  téměř všechna stará odstavená ramena, menší i velké údolní nádrže, stejně jako důlní propadliny a zatopená štěrkopískoviště. Kapr obecný je ryba, kterou hledáme  v hlubokých tišinách, v zátočinách, v zarostlých partiích, v tišinách se zpáteční vodou, v době, kdy kapr hledá potravu, i na mělčinách. Na údolních nádržích je kapr tam, kde se sám ukazuje a tam, kde pravděpodobně hledají potravu. Nejslibnější místa pro lov kapra jsou tam, kde před zatopením byly pole a louky. V letních měsících hledáme kapra v  místech s hloubkou od 2 do 5 metrů, podle spádu dna, po ochlazení vody začátkem podzimu v hloubce kolem 10m a pak čím později, tím hlouběji.

 

Kdy na ně:

Kapr obecný se loví od května, když voda dosáhne teploty kolem 10 stupňů, až do podzimu, do září, někdy do října, v údolních nádržích a v úsecích pod údolními nádržemi, kde se voda tak rychle neochlazuje, je kapr obecný uloven  v listopadu a později. Příznivými činiteli pro lov kapra jsou mírně stoupající přikalená voda, teplé, dusné podmračné počasí, slabý jihozápadní nebo jihovýchodní vítr při klesajícím barometrickém tlaku, zvláště bere kapr časně ráno a večer, před východem a po západu slunce, rovněž ve 12-24 hodin před změnou počasí k lepšímu. Nepříznivými momenty pro lov kapra jsou změna pěkného počasí k počasí trvale nepříznivému a delší obdobní děšťů. Za jasných slunečných dnů ráno a večer na položenou, přes den na plavanou u dna. Za pošmourného počasí lovíme kapra po celý den u dna, ale jen v určité hodiny, na plavanou na hladině nebo těsně pod hladinou. Na tůních, propadlinách, pískovištích a údolních nádržích příznivě působí mírný větřík tím, že čeří hladinu. Vane-li silnější vítr, hledáme kapry tam, kde vlny narážejí na břeh a zvedají u břebu usazený kal.

 

Náčiní:

Jemné, ale pevné, prut ne příliš lehký a také ne příliš měkký a krátký, vlasec nejméně 200m dlouhý, o tloušťce 0,22-0,30, háčky oblé s krátkým ramínkem a při lovu kapra nezbytný podběrák. Splávek větší, průběžná zátěž asi 10g nebo ve stojaté vodě do poloviny naplěné kulové plovátko, odpovídající délce hodů s nástrahou. Háčky 3-3/0, ale i menší, podle velikosti nástrahy. Místo  splávku také závěsný splávek z drátu s přestavitelnou zátěží.

 

Jak na ně:

Kapra obecného můžeme lovit na plavanou při hladině bez zátěže a a bez splávku, na plavanou se splávkem těsně pod hladinou nebo v horní polovině vody, na plavanou se splávkem a zátěží s nástrahou těsně nade dnem, na položenou se splávkem nebo bez splávku. V tekoucích vodách se začíná používat řada obměn úpravy udice se závěsným splávkem z drátu s přestavitelnou zátěží. Při lovu kapra je třeba častěji zkoušet osvědčený způsob na kůrku z bílého chleba nebo bílého vodového pečiva na dno.

 

Nástrahy:

Na začátku sezóny má kapr obecný  nejraději žížaly, v teplejším období brambory, těsto, těstoviny, chleba s kůrkou, zrající kukuřice ve stadiu mléčné zralosti, zralá kukuřice, vařený hrách, fazole, boby, kousky pečiva s kurkou, sýrové těsto. Velikost nástrahy na kapra má být asi jako nehet u palce, protože ten kapr nasaje naráz, zatímco velká sousta ohmatává, rozmělňuje a tak může být odrazen. Kapr se v dnešní době loví také na boilies, pelety, foukané kukuřice apd.

 

Ostatní:


Kapr obecný je velmi náladový v přijímání potravy i v dodržování doby braní a vyhledávání určitých míst. Kapr obecný  je velmi opatrný a nedůvěřivý, neopatrným chováním na břehu, nespráně upravenou udicí nebo nástrahou se kapr snadno odradí. Úspěchy v lovu kapra jsou podmíněny vnaděním, které musí být dlouhé, pravidelné, ale mírné, abychom nepřekrmili. Na kapry vnadíme vždy tím, na co budeme lovit. Kapr bere prudce, nepozornost znamená většinou ztrátu úlovku, někdy i ztrátu celé udice. Kapra je nutné vylovovat vždy podběrákem.

Kapra nejlépe stáhneme strouhankou, ale i namočeným chlebem. Vyhřívají-li se kapři při hladině, je nastražování na dno neúspěšné. V těchto místech nastražujeme na chléb s kůrkou na hladinu, nikdy ale přímo do míst, kde kapr právě stojí. Podmínkou úspěšného lovu kapra je dodržovat na břehu naprostý klid, protože sebemenší hluk a třeba jen časté přehazování a upravování udice dovede kapry zahnat na několik hodin. Nakonec doporučení úspěšných lovců kaprů: vlasec o tloušťce 0,25mm, háček velikosti 4, nástraha kůrka z vodové housky, dobře seřízená udice a klid u vody.