Lín obecný

29.12.2008 16:14

       

 

 

 

Umělým vysazování je lín rozšířen téměř ve všech mimopstruhových vodách a údolních nádržích. Lín vyhledává úseky, kde velké vody nanesly bahno, s klidnou a prohřívající se vodou a s hojnoustí porostů vodních a bažinných rostlin, třeba jen v pobřežních pruzích. Lín je ryba, které vyhovují tůně a odstavená ramena. Lín je rybou stálou, nemění svá stanoviště. Potravu lín hledá v pobřežním pásu, má svá stálá místa, kam se pravidelně vrací. Lín je všude, kde jsou pobřežní porosty nebo kde se nám sám ukáže (kymácení stvolů trav, zákal vody, jak ryjí v bahně, nebo šňůrky bublinek ode dna). Často stačí, zejména v tekoucí vodě, při břehu jen několik málo trsů puškvorce nebo kosatce i trávy, na pobřeží polehlé do vody. Největší úspěchy má ten, kdo si zvykl nastražovat na líny blízko břehu.

Kdy na ně:

Lín je aktivní od prvního oteplení v květnu až do konce června, pak až v srpnu. Ráno a navečer, na začátku sezóny po celý den. Příznivé podmínky pro lov lína  jsou mírně zvýšená, přikalená voda a podmračno, s teplými dny. Za trvale pěkného počasí bere lín také dobře jen ráno a večer, přes den jen když sbírají potravu na porostech nebo když hledají ve dně. V srpnu, září a říjnu bere lín jen na malé nástrahy.

Náčiní:

Pro chytání lína na volné vodě stačí normální prut, vlasec o tloušťce 0,15-0,20, háček 7-12, dobře vyvážený splávek. Pro chytání v zarostlých partiích prut delší, vlasec o tloušťce 0,22-0,26 (často i většího lína musíme bez zdolávání vytáhnout přímo z vody). Neměl by chybět ani podběrák. Od srpna používáme jen malé háčky 14-16.

Jak na ně:

Na lehko se splávkem s nástrahou těsně nade dnem (častěji přehazujeme pro případ, že by nástraha místy zapadla do bahna). Na položenou se splávkem i bez splávku, lehčí dobře průběžné olůvko nebo přemetací olůvko. V hodně zarostlých porostech, kde máme možnost si vytrhat okénko, se dá lovit lín na spouštění a zvedání.

Nástrahy:

Od jara do léta se lín loví na  žížaly (hnojné i kopané), patentky, larvy hmyzu, masní a mouční červi a menší plži. V druhé polovině sezóny  lín zabere na těsto, kolínka (těstoviny), chlebovou kůrku, brambory a hrách. Používáme-li těsto, bramboru nebo hrách, musíme předem mírně vnadit, jinak během chytání prokrmujeme. Velmi se osvědčuje kukuřice v mléčné zralosti. Kukuřicí nevnadíme předem, jen během chytání po zrnkách. Od srpna je také dobré houskové těsto zahuštěné strouhankou.

Ostatní:

Lín bere důvěřivě a charakteristicky (poťukává a pak teprve ujíždí). Denní doba intenzívního braní lína trvá jen krátce. Lín obecný je opatrný a plachý, protože se združuje při březích. Na údolních nádržích nastražujeme na líny rovněž při březích a hledáme je v úplných mělčinách. Jinak má lín mnoho společného s kaprem, proto doposud většina úlovků lína pochází z nastražování na kapra. Rozšíření  a  hojnost  v našich vodách umožňují specializovat se na lov lína. Lín je ryba, kterou zradí neopatrný příchod k vodě, nepřesné nahazování i časté přehazování a opravování již nahozené nástrahy.