Lipan podhorní

29.12.2008 16:12

    

 

 

 

Lipan  je hojně rozšířen v lipanových pásmech tekoucích vod, jejichž počet se zmnožuje intentívním vysazováním lipana do vhodných vod. Lipan podhorní osídluje úseky na rozhraní pstruhových a mimopstruhových vod. Lipan vyhledává čisté toky v podhůří s hlubší a rychleji plynoucí vodou, kde rychlejší proudy střídají táhliny s klidnějšími úplavy. Vyžaduje přitom štěrkopísčité až kamenité dno. Lipan dává přednost úsekům, kde jsou porosty vodních rostlin kořenících ve dně, a úsekům, jejichž břehy jsou porostlé stromovím. S oblibou lipan osídluje také druhotná pstruhová pásma pod údolními nádržemi, vyskytuje se i v něktrých údolních nádržích.

Kdy na ně:

Lipan dobře bere již během druhé poloviny června.  V červenci a srpnu jen při ochlazení a větrném počasí, jsou to úlovky spíše náhodné. Opravdoví rybáři tyto možnosti pomíjejí, protože pravá lipanová sezóna trvá od konce září do konce října. I potom bere lipan dobře, kromě období, kdy plave listí shozené stromy po prvních silnějších mrazech, ovšem jen za příznivých okolností. Příznivými okolnostmi pro lov lipana jsou normální nebo mírně zapadlá voda, v létě podmračné počasí a chladno, na podzim a v zimě teplé a slunečné počasí nebo zamračené počasí s vysokými mraky, kterými občas proráží sluneční svit. V červnu berou lipani dopoledne a navečer, v letních měsících doba braní není vyhraněna, na podzim od okamžiku, kdy slunce prosvitne na hladinu, až do jeho západu. Pozdě na podzim trvá období braní od 10 hodin do 14-15 hodin. Mírný déšť nebo sněhové přeháňky lipanovi nevadí. Na některých vodách platí, že neberou-li pstruzi, berou lipani a naopak. Nepříznivě působí východní a severní vítr a rychlá změna v počasí z pěkného na špatné.

Náčiní:

Jemný lipanový muškařský prut, prutu odpovídající lehká muškařská šňůra (podle možnosti ujímaná a plovoucí, není však podmínkou), návazec o tloušťce 0,15-0,20 (podle velikosti mušek, na které chytáme). Mušky suché a mokré na háčcích v létě 13-14, na podzim 15-18, a jednu sadu základních mušek na háčcích 20 (jen suché). Ve výbavě nemá chybět ani kolekce nymfových mušek. Specialisté lipanáři si obstarávají také potápivou šňůru.

Jak na ně:

Muškaření suchou i mokrou muškou, nymfami, muškaření s mokrou muškou zatíženou brůčkem, v příhodných tratích "na dřevíčko".

Nástrahy:

Lipanové mušky. Lipanové mušky se vážou na háčky č. 15-18, některé vzory vhodné pro pozdní podzim na háčky č.20.

Ostatní:

Lipan žije pospolitě. Lipan je stejně plachý jako ostatní druhy ryb, jen poplašen nevyhledává úkryty, popojede kousek dál, ale zůstává nadále ve střehu, zvýší opatrnost a nebere, i když se zdá, že je zcela klidný. Při lovu lipana se musíme dokonale krýt stejně, jako při lovu pstruhů. Lipan je náladový, ale vystihneme-li, čím mu vyhovět, úspěch se dostaví. Lipan se uloví často třpytkou (minitřpytka z perleti). Lipani se vyskytují i v některých údolních nádržích. Začínáme vždy chytat na mokrou mušku a nemáme-li záběry, přejdeme na mušku suchou, na tu začínáme chytat jen tehdy, když lipani sbírají z hladiny a dělají na vodě kroužky. V údolních nádržích a pod nimi lipani dosahují úctyhodních velikostí. Časté při lovu lipanů, je že nám za nabízenými muškami vyvstávají, ale nesbírají. Musíme nejen měnit mušky a jejich velikosti, ale především volit co nejslabší návazce a odmašťovat je. Musíme mít v zásobě také návazec o tloušťce 0,10 mm a muškové přívěsy o stejné tloušťce. Lipan má osobitý způsob boje při zdolávání. Válí se po dně, třese se v proudu a podniká výpady po proudu i proti proudu. K tomu musíme při zdolávání přihlížet.