Parma obecná

29.12.2008 16:06

    

 

 

Parma žije v proudných úsecích parmového pásma a v proudných úsecích nížinných toků i ve značné části lipanového pásma, proniká až do spodních částí pstruhových vod. Parma obývá proudivé úseky s čistým, tvrdým štěrkopísčitým, kamenitých a balvanitým dnem, v živých proudech s úpady a jámami ve dně. Ve dne v nejtažnějších hlubokých kamenitých proudech, ve výmolech pod jezy, v proudnici na vnější straně zátočin a při ústí větších přítoků. K večeru na mělčích proudech, kde se prozrazují vyskakováním ojedinělých kusů nad vodu. jinak mění stanoviště podle roční doby a stavu vody.

Kdy na ně:

Nejlepší měsíce k lovu parem jsou červenec, srpen, září, v teplejším podzimu také říjen. V zimě parma nepřijímá potravu. Parma bere časně ráno a navečer, při vyšší přikalené vodě po celý den. Příznivými okolnostmi jsou teplé a zamračené počasí, drobný deštík a mírný západní vítr. Slunečno a studený vítr jsou nepříznivé.

Náčiní:

Prut delší, těžší, středně tvrdý, vlasec o tloušťce 0,25-0,30, háčky při lovu na položenou č. 6-1/0 s kratším ramínkem, háček vážeme přímo na vlasec. Olůvko průběžně těžší, v kamenitém řečišti přívěsné. Zarážka zátěže 60-70 cm od háčku, aby se nástraha mohla volně pohybovat dále do stran. Při lovu na plavanou vlasec o tloušťce 0,22-0,28, háčky menší, kolem č. 9.

Jak na ně:

Na ploženou bez splávku s průběžným olůvkem, v létě na plavanou se splávekem. Splávek menší, vyvážený. V tomto případě asi 1 hodinu před začátkem lovu, je-li voda čistá, mírně navnadit, lepší však je při sestavování udice jako zátěž použít krmnou spirálu. V širších tocích s rovnějším dnem "na dřevíčko" s nymfami. Zkoušíme také muškování s nymfami.

Nástrahy:

Na začátku sezóny a v přikalené vodě žížala (dešťovka, hnojáček, rousnice i ostatní), v čisté vodě a v létě larvy obojživelného hmyzu (zvláště larvy jepic, pošvatek a chrostíků), bílí červi, rybka i mrtvá nebo rybí ocásek (vranka,hrouzek), sýr. Umělé mušky - nymfa. Možno použít i velké pijavky. Vnaděním se naučí i na hrách, těsto, škvarky, uzenou slaninu. Kromě žížal patří k nejúspěšnějším nástrahám nepříliš měkký tavený sýr, rozměr kostičky 1-1,5 cm, nastražovaný pomocí rybářské jehly. Vnadíme pak směsí strouhanky, do které jsme přidali najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Směs se uhněte v těsto po přidání vody. V parném létě na proudech zkoušíme chytání "na bahýnko". Při lovu parem v pstruhových vodách je bezpodmínečně nutné se řídit příslušnými ustanoveními rybářských řádů o používání nástrah a vnadění.

Ostatní:

Parma je typická ryba dna, proto nástraha musí ležet na dně nebo se po něm ploužit. Při záběru vyžaduje tvrdší zásek. Vyniká velkou bojovností. Žije pospolitě, možnost úlovku několika kusů parem na jednom místě. V létě lovíme kusy převážně lehčí, v září a později kusy těžší.