Úhoř říční

29.12.2008 15:43

 

 

 

  

 

 

O úhoři lze řící, že se vyskytuje všude i když poslední dobou je úhořů stále méně. Úhoř říční osídluje všechny vody mimo nejvyšší, velmi chladné horské potoky. Široké rozšíření úhoře je důsledkem jeho pohyblivosti a soustavného nasazování do jednotlivých povodí. Třebaže úhoř není příliš náročný na prostředí, setkáváme se s ním především v úsecích, kde má dostatek vhodných úkrytů a potravy a které mají kamenité dno, podemlété břehy, kořání pobřežních porostů a porosty ve vodě ponořených rostlin. Úhoř vítá, když část těchto úseků je bahnitá. Úhoř říční se vyskytuje v hojném počtu v odstavených ramenech a tůních, štěrkopískovištích a stal se významnou rybou v mimopstruhových údolních nádržích. Přes den ho hledáme v hloubce, blízko jeho úkrytů, večer na mělčích místech při břehu. Při břehu úhoře hledáme v jarních měsících. Většinou nastražujeme při dně, v letních měsících pozdě večer i při hladině. Úhoř říční se s oblibou  zdržuje pod jezy, v kamnných regulačních záhozech a na okrajích souvislých pásů pobřežních zatopených porostů. Dle těchto rad již není tak těžké najít místo ideální pro lov úhořů.

Kdy na ně:

Úhoř říční je typickou noční rybou a navíc rybou dravou. Úhoř bere od časného jara, kdy voda dostoupí teploty 10 stupňů, až do podzimního ochlazení. Již v březnu projevuje úhoř větší aktivitu, proto koncem března první pokusy o chycení úhoře. V údolních nádržích aktivita až o čtyři týdny později. Největší aktivita úhoře se dostavuje v době výtěru bílých ryb, kdy si plní žaludek jikrami a plůdkem. Úhoř říční bere k večeru, nejlépe až po západu slunce a za tmy. Ve dne úhoř zabere na jaře i v létě při zvýšené přikalené vodě nebo i při čisté vodě těsně u svého úkrytu. Příznivě působí na braní úhoře nízký tlak vzduchu, temná bezhvězdná a bezměsíčná noc, dusné, teplé počasí třeba s mírnými přeháňkami, noc bez rosy a bez ranního nebo večerního oparu nad vodou.

Náčiní:

Silnější prut, vlasec o tloušťce 0,35-0,50, háčky 3-1/0 s dlouhým ramínkem a vyhnutou špičkou s očkem, obratlíky, splávek, zátěže nebo systém zátěží. Udice na úhoře, montované s co nejmenším počtem uzlů na vlasci. Pro noční chytání úhoře rolnička k přivázání na špičku prutu, dobré osvětlení a kleště na úhoře nebo rukavice pošité zdrsněnou žínkou na nádobí. Ostrý nůž nebo nůžky.

Jak na ně:

Podle druhu vody a nástrahy. Nejvíce se chytá úhoř na položenou se splávkem i beze splávku, méně na plavanou nebo "šibeničku", velmi ojediněle se používá zvedání a spouštění. Přívlač a muškaření nepřicházejí v úvahu. Při lovu úhořů se osvědčuje  několikadenní vnadění. Zlepšovatelé mohou zkoušet lov úhořů na dešťovkový chomáč bez háčku. (cca 25 rousnic jehlou smotaných do klubíčka)

Nástrahy:

Začátkem sezóny žížaly (dešťovky), ale i hnojní červi, larvy vodního hmyzu, pijavky, od července také i živá nebo mrtvá rybka, od srpna jen rybka. Z rybek jsou na úhoře nejvhodnější ty druhy ryb, které v místě lovu žijí, jinak v pořadí okoun, ježdík, vranky, řízek a konečně i slunka, ve velikostech přiměřených velikosti úhoří tlamky, ne větší než 8-10 cm. Jinak je úhoře lépe chytat na rybí ocásek. Jestliže jsme ulovili den předtím úhoře, můžeme příští den použít kousíček jeho masa s nadějí, že se nám vrátí v dalším uloveném úhoři. Dobrou nástrahou je i sýr. V místech, kde převažují úzkohlaví úhoři, nastražujeme červy, kde širokohlaví úhoři, nastražujeme spíše rybky.

Ostatní:

Třebaže k lovu úhořů nejsou třeba zvláštní znalosti a zkušenosti, je nutné dodržovat určité zásady zejména při jejich vylovování. Po záseku úhoře, jsme-li si jisti, že háček sedí, vlasec přitáhneme, úhoře zastavíme v pohybu a zvednutím prutu tahem vlasce úhoře "odlepíme" ode dna. Jakmile zjistíme, že je nade dnem (odpor na okamžik zeslábne), úhoře neunavujeme, ale rázně s menší přesilou a přitom opatrně vytahujeme ihned na břeh. Proto již předem vyhledáváme taková vhodná místa. Podběrák zásadně nepoužíváme, jedině v úsecích, kde jsou úhoři a strmé břehy.  Úhoř se na udici kroutí a dělá četné smyčky. Proto udici opatřujeme návazcem s pevným obratlíkem. Při lovu úhořů nás často zastihne tma, proto se musíme předem dobře seznámit s okolním terénem a vybavení rozšířit o dobře fungující svítilnu. Noční lov úhořů vyžaduje dostatečně viditelný splávek nebo jiná označení na průvěsu vlasce. Úhoř se vyskytuje ve dvou formách jako širokohlavý nebo úzkohlavý. Liší se od sebe jen druhem přijímané potravy. Úzkohlavý úhoř se živí převážně červy, larvami, pijavkami a ostatními bezobratlými živočichy, širokohlavý úhoř se živí převážně rybami, žábami apod.