RYBAŘENÍ-TURISTIKA-RECEPTY


Nástrahy a návnady

 

 

U všech nedravých ryb rozhoduje o loveckém úspěchu také krmení. Krmit by jsme měli vždy ve stejnou dobu a to buď ráno, nebo večer a při lovu už jenom dokrmovat. Ideální místo leží na trase, kde se ryby pohybují, například v prohlubních dna, v kterých se schromažďuje i přirozená potrava, nebo mezi břehem a ostrůvkem, na různých vyvíšeninách na dně a kolem nich atd...



Živočišné nástrahy:

 

Rousnice - Je asi nejoblíbenější živočišná nástraha na větší ryby. Nejlépe se sbírá ve tmě na mokrých nebo vlhkých trávnících. Musíme se při tom ovšem opatrně  pohybovat. Když si na žížalu posvítíme baterkou nebo působíme příliš velké otřesy půdy, zmizí bleskem v zemi. Pokud ji chytíme, nezačneme ji hned vytahovat ze země, roztrhli bychom ji totiž. Jenom ji držme. Její obrané síly za chvilku ochabnou a pak ji lze ze země vytáhnout bez námahy.

 

Hnojní žížala - Je velmi oblíbená a to pro své aroma které vypouští při napíchnutí na háček. Osvědčuje se zejména v chladných období i v zimě.

 

Bílý červ - Je univerzální nástraha na většinu ryb. Nejčastěji jsou bílé, žluté a červené. Larvy vydrží dlouho i v teplejším ročním období. jen musíme dát pozor, aby se nezakuklily. V ledničce vydrží i celé týdny. Často se používá i její kombinace s kouskem pečiva, kukuřice atd..

 

Kukly - Jsou stejně univerzální nástraha jako bílý červ, jen musíme myslet na to že plavou, tomu pomůžeme, když je spaříme vodou.

 

Sýry - Velmi dobré nástrahy na lov cejnů, parem, tlouštů, ale i kaprů a to jak měkké tak i tuhé sýry.

 

Živé rybky - Používají se jako nástraha k lovu dravých ryb. Živá rybka je univerzální, celoročně účinná nástraha.

 

Mrtvé rybky a jejich části - Mrtvé rybky se používají k lovu na položenou , na plavanou i na splavanou. Mrtvé rybky nebo jejich části musí být vláčné. Pokud nejsou, zvláčníme je tím, že je několikrát ohneme různými směry.

 

Rostlinné nástrahy:

 

Chléb - Byl vždy v každé formě ( kůrka, střídka, těsto ) ceněnou návnadou.

 

Brambory - Jsou bezpochyby jednou z velmi dobrých nástrach na kapry

 

Kukuřice - Sladká kukuřice je vynikající nástrahou. Není potřeba ji nijak připravovat a můžeme ji hned po vyjmutí z konzervy použít bez další úpravy. Naopak suchá kukuřice se dá na 3 až 4 dny změknout do vody a pak se vaří do změknutí. Můžeme v případě potřeby do vody přidat chuťové a pachové přísady.

 

Hrách - Vařený hrách, nebo , což je jednodušší, hrách přímo z konzervy má při lovení v četných vodách velký úspěch. A to především tam, kde se jím vnadí. Ryby si rychle zvykají na toto obohacení jídelníčku a po hrachu se chtivě vrhají.

 

Konopí - Považuje mnoho rybářů do nejrůznějších vod za nejlepší návnadu.

 

Pšenice - Je vynikající návnadou na nedravé ryby. Používá se jí s oblibou a úspěchem zvláště v teplejších ročních obdobích.

Před vařením by se měla nechat přes noc změknout ve vodě. Pak se na mírném ohni vaří dokud nezačne pukat.

 

Kroupy - Vařené kroupy patří mezi osvědčené nástrahy na cejny, plotice a ostatní kaprovité ryby. Kroupy vaříme velmi pomalu na mírném ohni za občasného míchání.Uvařené kroupy scedíme a rozprostřeme do slabé vrsty aby rychle vychladly.

 

Těsto - Jako základní materiál na výrobu běžného těsta slouží bílý či tmavý chléb, mouka, krupice. K aromatizaci těsta se často přimíchává sýr, vanilkový cukr, různá barviva a atraktory.

 

Boilie - Vařené těsto ve formě kuliček nebo i jiných tvarů. Které se používá hlavně na lov kaprů a amurů.