Vyhledávání

 

Naše logo 

 

 

 

 

Doporučujeme

Hrady.cz

TOPlist

 

Výměna odkazů

 

 

 

 

 

Další recepty ze sladkovodních ryb

 

Huspenina z kapra

 

Potřebujeme:

                   voda

                   ocet

                   bobkový list

                   nové koření

                   celý pepř

                   cibule

                   kořenová zelenina

                   kapr

                   sůl

                   želatina

                   houby

 

Postup přípravy:

Vodu, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, kořenovou zeleninu osolíme a vaříme asi 10 až 15 minut. Potom přidáme kapra a uvaříme. Kapra vyjmeme, obereme a vývar přecedíme. Do trochy vývaru dáme podušené houby a obrané maso z kapra a trochu nakrájené vařené kořenové zeleniny. V trošce vývaru rozmícháme želatinu, dochutíme solí a octem. Vše smícháme a nalijeme do studenou vodou vypláchnutých formiček. Ztuhlé vyklopíme.

 

 

 

 

Grilovaný kapr s plísňovým sýrem

 

Potřebujeme:

                       4 podkovičky kapra

                   100g strouhaného plísňového sýra

                   1 rajče

                   2 stroužky česneku

                   sůl

                   citron

                   olej

 

Postup přípravy:

Podkovičky kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut v chladu odležet. Pak je potřeme olejem a krátce grilujeme (stačí 5 minut z každé strany). Nakonec steaky poklademe tenkými plátky česneku, kolečky rajčat, posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě na grilu krátce zezlátnout.

 

 

 

 

Guláš z kapra

 

Potřebujeme:

                  4 porce kapra

                  100g uzeného bůčku

                  1 lžička mleté papriky

                  pepř a sůl

                  2 cibule

                  100g rajčat

                  100g zelených paprik

                  1 lžíce másla

                  1 lžíce hladké mouky

                  2 dcl smetany

 

Postup přípravy:

Kapra zbavíme kůže a kostí, pokrájíme na kousky, zaprášíme moukou. Osolíme, přidáme pepř a papriku a prudce opečeme na vyškvařeném mletém bůčku. Přidáme máslo, nakrájenou zeleninu a dusíme 15 až 20 minut. Zalijeme smetanou, krátce povaříme a ihned podáváme. Příloha chléb. 

 

 

 

Staročeský kapří salát

 

Potřebujeme:

                  300g vařeného kapra 

                  2 cibule

                  100g sterilovaného hrášku

                  100g majonézy

                  50g tvrdého sýra

                  1 kapie nakládaná v oleji

 

Postup přípravy:

Vařené maso zbavíme kostí a rozebereme na kousky, přidáme polovinu nadrobno nakrájené cibule, hrášek a majonézu a dobře promícháme. Upravíme na mísu a posypeme směsí strouhaného sýra a cibule. Nakonec salát ozdobíme červenou kapií.

 

 

 

 

Kapří špízy s houbami

 

Potřebujeme:

                  porce kapra

                  slanina

                  kloboučky hub

                  cibule

                  paprika

                  sůl

                  olej

                  česnek

 

Postup přípravy:

Z porcí kapra a slaniny nakrájíme přiměřené špalíčky, ty spolu s kolečky cibule, tvrdšími houbami a čtverečky paprik napichujeme na grilovací jehly. Připravíme si marinádu z oleje, soli a prolisovaného česneku. Jehly za stálého otáčení a průběžného potírání marinádou grilujeme celkem asi 10 minut.

 

 

 

 

Amur na česneku v alobalu

 

Potřebujeme:

                       4 porce očištěného amura

                  4 plátky anglické slaniny

                   30g másla

                   3 stroužky prolisovaného česneku

                   šťáva z jednoho citrinu

                   sůl a alobal

 

Postup přípravy:

Porce amura osušíme, osolíme, potřeme česnekem a 30 minut necháme odležet. Alobal si natrháme na 4 čtverce o velikosti ryb.  Na každý čtverec alobalu položíme látek anglické slaniny, na ni porci amura a zakapeme citronovou šťávou. Navrch amura vložíme vločky másla. Alobal pečlivě uzavřeme a vložíme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních 15 až 20 minut.

 

 

 

 

Amur v pikantní omáčce

 

Potřebujeme:

                       4 porce amura

                   50g másla

                   1 sterilovaná kapie nakrájená na dlouhé proužky

                   šťáva z jednoho citronu

                   2 stroužky prolisovaného česneku

                   3 polévkové lžíce ostrého kečupu

                   1 kávová lžička worcestrové omáčky

                   1 kávová lžička kari

                   voda podle potřeby

                   sůl a černý mletý pepř

 

Postup přípravy:

Porce amura osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávoua necháme několik minut odležet. Rozehřejeme máslo a porce amura zvolna opečeme po obou stranách dozlatova. Potom amura vyjmeme, dáme stranou. Přidáme kečup, worcesterovou omáčku, kari koření, česnek, malé množství vody a vše za občasného míchání krátce povaříme. Osmaženého amura rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou omáčkou a nakonec ozdobíme sterilovanou kapií.

 

 

 

 

Amur dušený s cibulkou

 

Potřebujeme:

                  1kg amura

                  700g cibule

                  1 zelená paprika

                  olej podle potřeby

                  sůl a černý mletý pepř

                  mletá sladká paprika

                  voda na podlití

 

Postup přípravy:

Vykuchané a omyté ryby nakrájíme na větší kousky. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Potom přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku. Osolíme a okořeníme. Nakrájené ryby dáme do vymaštěného pekáče, posypeme připravenou směsí z cibule a papriky, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme a dáme dusit do horké trouby dokud ryby nezměknou.

 

 

 

 

Candát na víně

 

Potřebujeme:

                  4 porce očištěného candáta

                  200 ml bílého vína

                  50g másla

                  šťáva z jednoho citronu

                  4 polévkové lžíce rostlinného oleje

                  1 polévková lžíce hladké mouky

                  1 polévková lžíce nasekané petrželky

                  sůl

 

Postup přípravy:

Porce candára osolíme, pokapeme citronem a poprášíme hladkou moukou, necháme 15 minut odležet. Na rozpáleném oleji porce z obou stran asi po 4 minutách opečeme. Podlijeme vínem, přendáme do trouby a při 180 stupních pečeme 10 minut. Na talíři porce přelijeme šťávou, ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

 

 

 

 

Candát pečený se smetanou

 

Potřebujeme:

                  4 porce očištěného candáta

                  150g zakysané smetany

                  50g másla

                  2 žloutky

                  1 cibule nakrájená nadrobno

                  šťáva z 1 citronu

                  5 polévkových lžic bílého vína

                  4 polévkové lžíce rostlinného oleje

                  1 polévková lžíce nasekané zelené petrželky

                  1 bobkový list

                  1/2 kávové lžičky tymiánu

                  sůl a černý mletý pepř

 

Postup přípravy:

Candáta osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou, necháme 15 minut odležet. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět polovinu cibule, přidáme petrželku, bobkový list, tymiám, porce candáta a podlijeme vínem. Dusíme na mírném ohni asi 8 minut, porce obracíme. Poté porce vyjmeme, přeložíme do máslem vymazané zapékací mísy, podlijeme 100g zakysané smetany, posypeme zbylou cibulí a počeme v troubě při 170 stupních přibližně 5 minut. Ve zbývyjící smetaně rozkvedláme žloutky, osolíme a porce směsí zalijeme, pečeme dokud žloutky neztuhnou.

 

 

 

 

Candát s lískovými oříšky

 

Potřebujeme:

                      4 porce očištěného candára

                  60g nastrouhaných lískových oříšků

                  70g másla

                  šťáva z 1 citronu

                  sůl a černý mletý pepř

 

Postup přípravy:

Omyté porce candáta osolíme, opepříme a pokapeme citronovou ěťávou, necháme asi 10 minut odležet a vložíme je do dobře máslem vymazané zapékací misky, vločky másla dáme i navrch porcí. Pčeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut, poté posypeme lískovými oříšky a dopečeme dalších 5 minut.

 

 

 

 

Candát s rýží

 

Potřebujeme:

                 1 kg candáta

                 250g rýže

                 500 ml vody

                 1 cibule

                 250 ml kysané smetany

                 5 polévkových lžic oleje

                 2 kávové lžičky mleté sladké papriky

                 sůl

                 mouku na obalování

 

Postup přípravy:

Vykuchanou, očištěnou a omytou rybu na několika místech napříč nařízneme, osolíme a obalíme v mouce smíchané s mletou červenou paprikou. Do kastrolu mebo pekáče dáme olej, přidáme rozkrájenou cibuli a současně s cibulí osmažíme i rýži. Zalijeme ji vodou, osolíme, promícháme a navrch na rýži položíme rybu, kterou pokapeme olejem. Vše zalijeme kysanou smetanou, vložíme do vyhřáté trouby a 30 minut pečeme. Podáváme jako teplé jídlo.