Pstruh obecný

29.12.2008 15:58

       

 

 

Pstruh je jedna z územně nejrozšířenějších ryb. Osídluje pstruhové vody, tj. řeky, říčky a potoky v horách, podhůřích a na vysočinách s čistou, chladnou a rychleji proudící vodou bohatou na kyslík a s tvrdým, kamenitým nebo štěrkovitým dnem. Vyžaduje členité břehy i dnose stínícími porosty a s dodatkem úkrutů pod břehy, kameny i v kořání pobřežních porostů a buřeně. Pstruh se vyskytuje  v nížinných potocích, které jsou napájeny artéskými vodami (prameny). Dobře se mu vede ve pstruhových údolních nádržích i v tocích pod nimi. Jako stanovištní ryba vyžaduje vody s dostatkem potravy, protože je vždy v blízkosti nějakého úkrytu nebo alespoň krytu. S ojedinělými kusy se setkáváme hluboko v lipanovém pásmu, ale také v parmovém pásmu v silnějších proudech, pod jezy a při ústí pstruhových potoků. Zjara stojí pstruzi většinou pod břehy, s oteplením vody a vývinem potravy osídlují vody po celé ploše a v určitých obdobích se stahují do úkrytů. Velcí pstruzi obsazují vhodná stanoviště.

Kdy na ně:

Od dubna do konce srpna, tedy po celou dobu dovoleného lovu. Duben, květen, červen po celý den, červenec, srpen ráno a navečer. Příznivé podmínky pro lov pstruha jsou pochmurné dny anebo střídavě oblačno a dusno, mírný vítr, teplé děšťové přeháňky. Nepříznivé podmínky pro lov pstruha jsou slunečné, horké a bezmračné dny, ranní a večerní mlhový opar se silnou rosou nebo před bouřkou. Ale i jinak zájem pstruhů o nabízené nástrahy prodělává výkyvy, na které musíme být vždy připraveni a musíme zkoušet buď muškování, nebo vláčení. Kdo ovládá oba tyto druhy rybolovné techniky, pocítí nejméně letní náladovost pstruhů. Denní dobu musíme volit i s přihlédnutím k postavení slunce, aby nás neoslňovalo sledování mušek nebo abychom neházeli stín na prolovovanou vodu.

Náčiní:

Pro muškaření - muškařský prut, muškařská šňůra oboustranně ujímaná, obojetná, v tloušťce odpovídající síle a akci prutu, muškové návazce, mušky mokré i suché nymfy, pasty na maštění šňůry, přípravky na maštění suchých mušek, podběrák.

Pro vláčení - vlačecí prut, vlasec o tloušťce 0,20-0,25,  menší lžičkové a rotační třpytky, devony, štíhlé woblery a strímry. Třpytky a ostatní vláčené nástrahy menší, dlouhé 3-6 cm. Pokud potřebujeme nástrahu odhazovat na větší vzdálenost, klidně můžeme použít nástrahy do 10cm.

Nástrahy:

Muškaření mokrou muškou, suchou muškou, nymfami, na třepačku suchou muškou při břehu, na plavanou mokrou muškou nebo nymfou se splávkem. Vláčení se třpytkou nebo jinou vláčenou umělou nástrahou a vláčení s vláčecí muškou (strímr).

Ostatní:

Pstruh je ryba velmi plachá, opatrná, ale velice dravá, proto se u vody chováme klidně a nenápadně. Vystihnout situace, kdy pstruzi berou nebo mohou brát, je prakticky nemožné. Někdy berou na umělé mušky, někdy je na vláčené nástrahy, jindy jsou úspěšné oba dva způsoby lovu pstruha, někdy zas je den zcela beznadějný. kdo si chce zalovit za každé situace, měl by být vždy připraven a vybaven tak, aby i během dne mohl použít ten rybolovný způsob (dovolený předepisy), který by v době lovu nejlépe odpovídal momentální náladě pstruhů.