Ouklej obecná

29.12.2008 16:07

 

       

 

 

Ouklej obecná je velmi rozšířená a běžná ryba téměř ve všech úsecích cejnového pásma a v dolní polovině parmového pásma. Vyhledává klidnější úseky, povrch dna nerozhoduje. Ouklej je typická povrchová rybka, která se zdržuje nejraději u hladiny, kde sbírá potravu. Ouklej se často prozrazuje vyskakováním nad vodu za létajícím hmyzem. Za slunečného nebo teplého bezvětrného počasí na hladině nebo v houfech těsně pod hladinou, jinak ve střední hloubce, na podzim zcela u dna v klidných zátočinách nebo úplavech.

Jak na ně:

Ouklej se loví na plavanou bez zátěže, citlivý vyvážený splávek, vlasec o tloušťce 0,10, háčky č. 14-16, lipaní mušky. Nástrahy velmi malé, jako bílí červi, kousky žížalek, kuličky z chleba nebo pečiva, malí luční koníci a ostatní nástrahy pro kaprovité ryby ve velikosti přiměřené pro tlamičku oukleje. Mezi chytáním prohazujeme práškovitými vnadidly.

Ostatní:

Ouklej dorůstá délky 10-15 cm. Hospodářský ani sportovní význam nemá, tvoří však významnou součást potravní základny většiny dravých ryb. Ouklej je výborná a účinná nástražní rybka, dráždící leskem, je však málo životná a poměrně měkká. Ouklej se používá převážně jako nástraha na položenou, mrtvá k vláčení, buď čerstvá, nebo konzervovaná ve formalínu. V některých krajích známá jen pod názvem bělička nebo bělice. Hejna ouklejí nám prozrazují přítomnost některého z dravců tím, že se při útoku dravce na hejno rozstříknou nad hladinu.