Plotice obecná

29.12.2008 16:01

 

 

 

 

 

Plotice je rozšířena téměř ve všech tekoucích vodách od lipanového pásma do cejnového pásma, i když dává přednost teplejším a klidnějším vodám v nižších polohách. Požadavky této ryby na životní prostředí jsou celkem skromné. Plotice vyhledává mírně táhnoucí a hlubší vodu s tvrdým dnem. Plotice se drží na rozhraní proudů a tišin a přitom na rozhraní hloubek a mělčin, v prohlubních dna řečiště. Za teplých letních dnů vyjíždí do mělkých proudů, při velkých vodách, kdy tok vystoupí z řečiště, vyhledává zatopené pozemky, i když je tam jen nepatrná hloubka. Při nízkých teplotách vody se plotice stahují do větších hloubek, které zejména u údolních nádrží leží daleko od břehu. Vnadit a chytat na vzdálenosti kolem 30 m vyžaduje zvláštní zkušenosti a nacvičené rybolovné způsoby. Největší plotice dosahují hmotnosti kolem 0,5 kg. Ve větším množství se chytají právě v údolních nádržích.

Kdy na ně:

Plotice bere po celý rok, od začátku června až do podzimu, mimo teplé letní měsíce. V zimních měsících berou zejména větší plotice. V zimě kolem poledního (příznivě působí oteplení a mírné sněžení), jinak po celý den. Při oblevě a třeba mírně sněhové vodě plotice neberou. Pravá ploticová sezóna začíná od října a trvá do března.

Náčiní:

Plotice nevyžaduje sice speciální náčiní, avšak musí být velmi jemné. Dlouhý jemný prut (aby umožňoval vedení nástrahy a spolehlivý zásek), vlasec o tloušťce 0,08-0,15, háčky krystal velikosti č. 8 (s krátkým ramínkem), v zimě háček č. 16, malý a přesně vyvážený splávek. K přesnému rozpoznávání záběru nesmějí chybět ani návěštní splávky (čihátka). V proudící vodě lze s úspěchem používat suché i mokré mušky, zvlášť chytlavé jsou nymfy. V klidné vodě se osvědčují také marmišky. Na odhazování návnady se doporučuje vhodný prak.

Jak na ně:

Plotice lovíme na plavanou s vyváženým splávkem a s nástrahou při dně a podle situace těsně nade dnem nebo ve dvou třetinách hloubky. Na položenou bez splávku v těch případech, kdy se plotice drží dále od břehu. Zdvihání a spouštění bez splávku v zarostlých místech nebo ta, kde je hodně překážek. Svislé vláčení s marmiškou. Muškaření se zkoušením nymfových mušek. Lov plotic se splávkem při nízkých teplotách nemá naději na úspěch, protože plotice stojí daleko od břehu a nejsou tak dosažitelné. Podmínkou úspěchů  při lovu plotic je mírné a trvalé vnadění podle zásady málo, ale často. Rozhodujícími momenty v lovu plotic je rozpoznání záběru a včasné a správné provedení záseku. Podmínkou je citlivý ukazatel záběru. Nejlépe se při lovu plotic osvědčují závěsné splávky z drátu s přesuvnou zátěží.

Nástrahy:

Plotice je všežravec, a proto v létě bývá snadno přesycena, nachází-li dostatek potravy. Všeobecně platí, že v teplejších obdobích používáme nástrahy rostlinného původu, v chladnějších až mrazivých obdobích nástrahy živočišné. Na začátek sezóny a konec sezóny včetně zimních měsíců jsou to hnojní červi, larvy hmyzu, malé pijavky, nepohrdne ani kouskem kopané žížaly nebo bílými červa. Uprostřed sezóny a než dojde k ochlazení vody, nastražujeme vařené těstoviny, chléb, chlebovou kůrku, pečivo, brambory, hrách, obilniny, rýži, ovesné vločky, velmi se osvědčuje bahýnko, kroupy a vařené konopné semínko. Na háček č. 8 nastražujeme dva bílé červy, na háček č. 16 jen jednoho. Špička háčku zůstává vždy volná.

Ostatní:

Plotice žije pospolitě, je velmi plachá, nedůvěřivá a bere velmi opatrně. Plotice dorůstá obvykle délky 25 cm, hmotnosti 0,25-0,30 kg. Úspěch v lovu plotic je podmíněn mimo jiné tím, že měříme hloubku vody a podle toho nastavujeme splávek, a sice tak, aby se nástraha dotýkala dna nebo byla těsně nad ním, a během lovu nástrahu trochu popotáhneme, abychom na ni pohybem soustředili zájem plotic. Vlasec máme stále napnutý, abychom mohli okamžitě zasekávat, jakmile se splávek pohne. Záběr plotice se často projevuje, jako když plovoucí nástraha zavadí o překážku. Nedojde-li na vyhlédnutém místě za chvíli k záběru, měníme hloubku, když se ani pak nedočkáme záběru, měníme nástrahu. A když se ani pak nedostaví zabrání, raději změníme místo. Plotice se stává velmi oblíbenou sportovní rybou jednak pro svůj ještě poměrně hojný výskyt, jednak pro to, že ji lze lovit po celý rok. Její oblíbenost v zemích s vyspělou rybolobnou technikou spočívá v tom, že lov plotic vyžaduje velkou zkušenost a dovednost a je oblíbena také pro četnost záběrů. V plotici a bílé rybě máme rezervy k uspokojování tisíců rybářů. Plotice se vzhledově podobá perlínovi. Plotice je výborná nástraha pro lov candátů (4-8cm) a na štiky (8cm a víc).