Další recepty ze sladkovodních ryb
Huspenina z kapra
Potřebujeme:
voda
ocet
bobkový list
nové koření
celý pepř
cibule
kořenová zelenina
kapr
sůl
želatina
houby
Postup přípravy:
Vodu, ocet, bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, kořenovou zeleninu osolíme a vaříme asi 10 až 15 minut. Potom přidáme kapra a uvaříme. Kapra vyjmeme, obereme a vývar přecedíme. Do trochy vývaru dáme podušené houby a obrané maso z kapra a trochu nakrájené vařené kořenové zeleniny. V trošce vývaru rozmícháme želatinu, dochutíme solí a octem. Vše smícháme a nalijeme do studenou vodou vypláchnutých formiček. Ztuhlé vyklopíme.
Grilovaný kapr s plísňovým sýrem
Potřebujeme:
4 podkovičky kapra
100g strouhaného plísňového sýra
1 rajče
2 stroužky česneku
sůl
citron
olej
Postup přípravy:
Podkovičky kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut v chladu odležet. Pak je potřeme olejem a krátce grilujeme (stačí 5 minut z každé strany). Nakonec steaky poklademe tenkými plátky česneku, kolečky rajčat, posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě na grilu krátce zezlátnout.
Guláš z kapra
Potřebujeme:
4 porce kapra
100g uzeného bůčku
1 lžička mleté papriky
pepř a sůl
2 cibule
100g rajčat
100g zelených paprik
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany
Postup přípravy:
Kapra zbavíme kůže a kostí, pokrájíme na kousky, zaprášíme moukou. Osolíme, přidáme pepř a papriku a prudce opečeme na vyškvařeném mletém bůčku. Přidáme máslo, nakrájenou zeleninu a dusíme 15 až 20 minut. Zalijeme smetanou, krátce povaříme a ihned podáváme. Příloha chléb.
Staročeský kapří salát
Potřebujeme:
300g vařeného kapra
2 cibule
100g sterilovaného hrášku
100g majonézy
50g tvrdého sýra
1 kapie nakládaná v oleji
Postup přípravy:
Vařené maso zbavíme kostí a rozebereme na kousky, přidáme polovinu nadrobno nakrájené cibule, hrášek a majonézu a dobře promícháme. Upravíme na mísu a posypeme směsí strouhaného sýra a cibule. Nakonec salát ozdobíme červenou kapií.
Kapří špízy s houbami
Potřebujeme:
porce kapra
slanina
kloboučky hub
cibule
paprika
sůl
olej
česnek
Postup přípravy:
Z porcí kapra a slaniny nakrájíme přiměřené špalíčky, ty spolu s kolečky cibule, tvrdšími houbami a čtverečky paprik napichujeme na grilovací jehly. Připravíme si marinádu z oleje, soli a prolisovaného česneku. Jehly za stálého otáčení a průběžného potírání marinádou grilujeme celkem asi 10 minut.
Amur na česneku v alobalu
Potřebujeme:
4 porce očištěného amura
4 plátky anglické slaniny
30g másla
3 stroužky prolisovaného česneku
šťáva z jednoho citrinu
sůl a alobal
Postup přípravy:
Porce amura osušíme, osolíme, potřeme česnekem a 30 minut necháme odležet. Alobal si natrháme na 4 čtverce o velikosti ryb. Na každý čtverec alobalu položíme látek anglické slaniny, na ni porci amura a zakapeme citronovou šťávou. Navrch amura vložíme vločky másla. Alobal pečlivě uzavřeme a vložíme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních 15 až 20 minut.
Amur v pikantní omáčce
Potřebujeme:
4 porce amura
50g másla
1 sterilovaná kapie nakrájená na dlouhé proužky
šťáva z jednoho citronu
2 stroužky prolisovaného česneku
3 polévkové lžíce ostrého kečupu
1 kávová lžička worcestrové omáčky
1 kávová lžička kari
voda podle potřeby
sůl a černý mletý pepř
Postup přípravy:
Porce amura osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávoua necháme několik minut odležet. Rozehřejeme máslo a porce amura zvolna opečeme po obou stranách dozlatova. Potom amura vyjmeme, dáme stranou. Přidáme kečup, worcesterovou omáčku, kari koření, česnek, malé množství vody a vše za občasného míchání krátce povaříme. Osmaženého amura rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou omáčkou a nakonec ozdobíme sterilovanou kapií.
Amur dušený s cibulkou
Potřebujeme:
1kg amura
700g cibule
1 zelená paprika
olej podle potřeby
sůl a černý mletý pepř
mletá sladká paprika
voda na podlití
Postup přípravy:
Vykuchané a omyté ryby nakrájíme na větší kousky. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Potom přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku. Osolíme a okořeníme. Nakrájené ryby dáme do vymaštěného pekáče, posypeme připravenou směsí z cibule a papriky, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme a dáme dusit do horké trouby dokud ryby nezměknou.
Candát na víně
Potřebujeme:
4 porce očištěného candáta
200 ml bílého vína
50g másla
šťáva z jednoho citronu
4 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 polévková lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce nasekané petrželky
sůl
Postup přípravy:
Porce candára osolíme, pokapeme citronem a poprášíme hladkou moukou, necháme 15 minut odležet. Na rozpáleném oleji porce z obou stran asi po 4 minutách opečeme. Podlijeme vínem, přendáme do trouby a při 180 stupních pečeme 10 minut. Na talíři porce přelijeme šťávou, ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.
Candát pečený se smetanou
Potřebujeme:
4 porce očištěného candáta
150g zakysané smetany
50g másla
2 žloutky
1 cibule nakrájená nadrobno
šťáva z 1 citronu
5 polévkových lžic bílého vína
4 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 polévková lžíce nasekané zelené petrželky
1 bobkový list
1/2 kávové lžičky tymiánu
sůl a černý mletý pepř
Postup přípravy:
Candáta osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou, necháme 15 minut odležet. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět polovinu cibule, přidáme petrželku, bobkový list, tymiám, porce candáta a podlijeme vínem. Dusíme na mírném ohni asi 8 minut, porce obracíme. Poté porce vyjmeme, přeložíme do máslem vymazané zapékací mísy, podlijeme 100g zakysané smetany, posypeme zbylou cibulí a počeme v troubě při 170 stupních přibližně 5 minut. Ve zbývyjící smetaně rozkvedláme žloutky, osolíme a porce směsí zalijeme, pečeme dokud žloutky neztuhnou.
Candát s lískovými oříšky
Potřebujeme:
4 porce očištěného candára
60g nastrouhaných lískových oříšků
70g másla
šťáva z 1 citronu
sůl a černý mletý pepř
Postup přípravy:
Omyté porce candáta osolíme, opepříme a pokapeme citronovou ěťávou, necháme asi 10 minut odležet a vložíme je do dobře máslem vymazané zapékací misky, vločky másla dáme i navrch porcí. Pčeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut, poté posypeme lískovými oříšky a dopečeme dalších 5 minut.
Candát s rýží
Potřebujeme:
1 kg candáta
250g rýže
500 ml vody
1 cibule
250 ml kysané smetany
5 polévkových lžic oleje
2 kávové lžičky mleté sladké papriky
sůl
mouku na obalování
Postup přípravy:
Vykuchanou, očištěnou a omytou rybu na několika místech napříč nařízneme, osolíme a obalíme v mouce smíchané s mletou červenou paprikou. Do kastrolu mebo pekáče dáme olej, přidáme rozkrájenou cibuli a současně s cibulí osmažíme i rýži. Zalijeme ji vodou, osolíme, promícháme a navrch na rýži položíme rybu, kterou pokapeme olejem. Vše zalijeme kysanou smetanou, vložíme do vyhřáté trouby a 30 minut pečeme. Podáváme jako teplé jídlo.